Mini Eggplant Pizzas = Mini pizze od patlidžana


(Scroll down for recipe in English)

Najzdravija mini pizza ikad. Valjda zato što to zapravo nije, ali je jako jednostavna za napraviti i jaaako fina, pa evo recepta za one kojima je možda promakla ova odlična kombinacija za predjelo, prilog ili vegetarijansko glavno jelo.

Počinje sezona patlidžana (ili balancana) i pravo je vrijeme za uživanje u svim blagodatima koje nose. Riječ je o niskokaloričnom povrću, koji na 100 grama ima tek 24 kalorije, a uz to je bogat izvor proteina i vlakana, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka. Osim toga, ima niski glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže i sniziti razinu lošeg kolesterola.

Za bazu su vam potrebna samo 3 osnovna sastojka i nekoliko začina, a daljnje su mogućnosti za improvizaciju beskonačne, baš kao i s pravom pizzom. Samo bez ananasa, molim.

Patlidžan može ponekad biti gorak, no to možete neutralizirati korištenjem soli prije kuhanja.


ISPIS

Pizza od patlidžana
Detalji
Bez glutena
Bez šećera
Proteinsko
Vegetarijansko
Količina: za 2 osobe
Sastojci
1 srednje velik patlidžan
125 g mozzarelle
3-4 žl pasirane (ili svježe sitno nasjeckane) rajčice
1 žl maslinovog ulja
1/4 čžl češnjaka u granulama
1/2 čžl origana
1/2 čžl bosiljka
sol i mljeveni crni papar

Postupak
Patlidžan oprati i narezati na tanke ploške. Ploške zarezati, u svaku utrljati po prstohvat soli i prebaciti u posudu s hladnom vodom da se namaču oko pola sata.

Ploške patlidžana ocijediti i posušiti papirnatim ručnikom, posložiti na protvan obložen papirom za pečenje pa premazati maslinovim uljem.

U posudici pomiješati pasiranu rajčicu sa svim začinima. Ovdje možete izostaviti sol ako niste ljubitelj jako slanog, jer i pasirana rajčica i mozzarella sadrže sol. Na svaku pološku patlidžana staviti pasiranu rajčicu i mozzarellu narezanu na listiće. Posuti s još malo origana i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15-20 minuta. Poslužiti toplo kao predjelo, prilog ili samostalno jelo.

U slast!

Kalorijska vrijednost: 252 kcal | Proteini: 12.4 g | Masti: 18.9 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 9.8 g (6.2 g) | Vlakna: 4.5 g
Bogato vitaminima B1, K, C, A, te kalcijem, kalijem i folnom kiselinom.




PRINT

Eggplant Pizza
Details
Gluten-free
Sugar-free
Protein
Vegetarian
Yield: 2 servings
Ingredients
1 medium sized eggplant
125 g mozzarella
3-4 tbsp tomato sauce
1 tbsp olive oil
1/4 tsp garlic powder
1/2 tsp oregano
1/2 tsp basil
salt and black pepper

Instructions
Wash and cut eggplant into thin slices. Score the surface with a sharp knife and rub a pinch of salt salt on each slice then transfer to a bowl of cold water for about half an hour.

Squeeze the moisture out of all slices and pat them dry with a paper towel, then place on a tin covered with baking paper and drizzle with olive oil.

In a small bowl mix tomato sauce with all spices. Here you can leave out the salt (unless you like salty foods) because tomato sauce and mozzarella already contain salt. Cover eggplant slices with tomato sauce and mozzarella cut in thin slices. Top with more oregano and bake in an oven preheated to 180°C for about 15-20 minutes. Serve warm as an appetizer, a side-dish or as a complete vegetarian dish.

Enjoy!

Caloric value: 252 kcal | Proteins: 12.4 g | Fats: 18.9 g | Carbohydrates (Sugars): 9.8g (6.2 g) | Fiber: 4.5 g
High in vitamins  B1, K, C, A, calcium, potassium and folic acid.

Facebook

Instagram

Popularni postovi