Gluten-free Schwartzwald Cake = Bezglutenska Schwartzwald torta
Sezonu višanja i trešanja treba što bolje iskoristiti, evo nekoliko vrijednih razloga:
Višnje 🍒 Jeste li znali da višnje pomažu kod upale mišića? Slijedi 5 razloga zbog kojih ćete ih voljeti još više: 🍒...
Posted by Prstohvat Ljubavi on Wednesday, July 19, 2017
Htjela sam rekreirati tradicionalni čokoladni biskvit meke teksture, pa sam u nedostatku gustina, odnosno škroba, posegnula za pudingom od čokolade koji se sastoji samo od škroba, kakaa i arome. Rezultat je odličan! Jedino mi je žao što nemam točan omjer kakaa i škroba za ubuduće.
Biskvit ne sadrži mliječne proizvode, pa ako želite napraviti vegansku verziju torte, jednostavno zamijenite slatko vrhnje kokosovim (prije izrađivanja šlaga potrebno ga je dobro ohladiti - barem 24 sata u hladnjaku).
U originalnoj je Schwartzwaldici biskvit natopljen višnjevcem. Ja sam taj dio preskočila kako bi ukupna količina šećera bila što manja i biskvit natopila nezaslađenim sokom od višanja.
Tortu možete dekorirati čokoladnim preljevom bez šećera - recept je već ovdje, ili strugotinama tamne čokolade.
Bezglutenska Schwartzwald torta
Detalji
Bez glutenaBez šećera
Količina: 6
Sastojci
3 jaja
2 žl kokosovog ulja (rastopljeno)
0.5 dl vode
2 vrećice pudinga od čokolade (82 g)
1 vrećica praška za pecivo (10 g)
prstohvat soli
4 dl slatkog vrhnja
sladilo po želji (stevija/sukraloza...)
200 g otkoštenih višanja ili trešanja za punjenje
200 g cijelih višanja ili trešanja za dekoraciju
čokoladni preljev za dekoraciju
2 žl kokosovog ulja (rastopljeno)
0.5 dl vode
2 vrećice pudinga od čokolade (82 g)
1 vrećica praška za pecivo (10 g)
prstohvat soli
4 dl slatkog vrhnja
sladilo po želji (stevija/sukraloza...)
200 g otkoštenih višanja ili trešanja za punjenje
200 g cijelih višanja ili trešanja za dekoraciju
čokoladni preljev za dekoraciju
Postupak
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u snijeg s prstohvatom soli. U žumanjke dodati ulje, vodu, i sladilo i promiješati, a zatim dodati mješavinu za puding i prašak za pecivo. Nježno umiješati snijeg od bjelanjaka kako bi u smjesi ostalo što više zraka.
Smjesu uliti u kalup promjera 18 cm na dnu obložen papirom za pečenje i nauljenih stranica, pa peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 min. Nakon pečenja, biskvit ostaviti da se u potpunosti ohladi, a zatim ga prepoloviti.
Slatko vrhnje istući u šlag i zasladiti po želji. Dio višanja oprati, izvaditi koštice i ocijediti od viška tekućine. Ocijeđenim sokom poprskati polovice biskvita. Donju polovicu premazati šlagom. Na šlag posložiti sloj višanja, prekriti ih šlagom i drugom polovicom biskvita. Gornju polovicu premazati šlagom i na njega posložiti cijele višnje i dekorirati čokoladom.
U slast!
Smjesu uliti u kalup promjera 18 cm na dnu obložen papirom za pečenje i nauljenih stranica, pa peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 min. Nakon pečenja, biskvit ostaviti da se u potpunosti ohladi, a zatim ga prepoloviti.
Slatko vrhnje istući u šlag i zasladiti po želji. Dio višanja oprati, izvaditi koštice i ocijediti od viška tekućine. Ocijeđenim sokom poprskati polovice biskvita. Donju polovicu premazati šlagom. Na šlag posložiti sloj višanja, prekriti ih šlagom i drugom polovicom biskvita. Gornju polovicu premazati šlagom i na njega posložiti cijele višnje i dekorirati čokoladom.
U slast!
Kalorijska vrijednost: 380 kcal | Proteini: 3.5 g | Masti: 29.7 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 20.5 g (0.1 g) | Vlakna: 0.7 g
(Recipe in English coming soon.)