Gluten-free Sugar-free Coconut Cookies = Kokos keksi bez glutena i šećera

(English soon)


Jednostavan recept za meke, prhke, slatke i mirisne bezglutenske kokos kekse bez dodatka šećera, sladila i umjetnih aroma, gotove za manje od 15 minuta.

Ovih blagdana pripremite kekse u kojima mogu uživati baš svi, bez imalo grižnje savjesti. Odlično se slažu uz kavu, čaj ili šalicu toplog mlijeka. Brzo se pripremaju, tako da vas ovih blagdana neće uhvatiti nespremne čak niti nenajavljeni gosti, a osim toga, povezani vrpcom i umotani u celofan čine lijep i ukusan poklon. 

Recept

za 30 keksića

6 jaja (sobne temperature)
60 g kokosovog ulja (u tekućem stanju)
100 g kokosovog brašna
60 g kokosovih mrvica
10 g praška za pecivo
mahuna vanilije
hladne vode po potrebi

Mahunu vanilije zarezati po dužini i nožem sastrugati sjemenke. U zdjeli istući jaja, dodati im kokosovo ulje i sjemenke vanilije, a zatim i sve suhe sastojke i dobro promiješati u tijesto. Kokosovo brašno ima veliku moć upijanja, te mu je ponekad potrebno dodati malo (!) vode kako bi smjesa bila nešto kompaktnija, jer je po prirodi riječ o rahlom tijestu.   


Od tijesta oblikovati keksiće debljine otprilike 1 cm i promjera oko 5 cm. Rahlo je tijesto potrebno dobro zbiti dlanovima, kako se keksi nebi raspali. Nakon pečenja neće biti toliko krhki. Oblikovane kekse posložiti na protvan sa silikonskim podloškom ili obložen papirom za pečenje.

Peći u pećnici zagrjanoj na 180°C oko 10 minuta ili dok ne počnu dobivati zlaćanu boju. Pečene keksiće kratko ostaviti da se ohlade, a zatim poslužiti. Odlični su (možda i bolji) i sutradan, a za dulje ne znam jer uvijek bivaju brzo pojedeni.


Kalorijska vrijednost: 
50 kcal

Proteini: 
1.8 g

Masti: 
4.3 g

Ugljikohidrati (Šećeri):
0.8 g (08 g)

Dijetalna vlakna: 
1.4 g

Bogato kalijem.



Facebook

Instagram

Popularni postovi