Gluten-free Sugar-free Coconut Cookies = Kokos keksi bez glutena i šećera
(English soon)
Jednostavan recept za meke, prhke, slatke i mirisne
bezglutenske kokos kekse bez dodatka šećera, sladila i umjetnih aroma, gotove
za manje od 15 minuta.
Ovih blagdana pripremite kekse u kojima mogu uživati
baš svi, bez imalo grižnje savjesti. Odlično se slažu uz kavu, čaj ili šalicu
toplog mlijeka. Brzo se pripremaju, tako da vas ovih blagdana neće uhvatiti
nespremne čak niti nenajavljeni gosti, a osim toga, povezani vrpcom i umotani u
celofan čine lijep i ukusan poklon.
Recept
za 30 keksića
6 jaja (sobne
temperature)
60 g kokosovog ulja (u
tekućem stanju)
100 g kokosovog brašna
60 g kokosovih mrvica
10 g praška za pecivo
mahuna vanilije
hladne vode po potrebi
Mahunu vanilije
zarezati po dužini i nožem sastrugati sjemenke. U zdjeli istući jaja, dodati im
kokosovo ulje i sjemenke vanilije, a zatim i sve suhe sastojke i dobro
promiješati u tijesto. Kokosovo brašno ima veliku moć upijanja, te mu je
ponekad potrebno dodati malo (!) vode kako bi smjesa bila nešto kompaktnija,
jer je po prirodi riječ o rahlom tijestu.
Od tijesta oblikovati
keksiće debljine otprilike 1 cm i promjera oko 5 cm. Rahlo je tijesto potrebno
dobro zbiti dlanovima, kako se keksi nebi raspali. Nakon pečenja neće biti
toliko krhki. Oblikovane kekse
posložiti na protvan sa silikonskim podloškom ili obložen papirom za pečenje.
Peći u pećnici
zagrjanoj na 180°C oko 10 minuta ili dok ne počnu dobivati zlaćanu boju. Pečene keksiće kratko ostaviti
da se ohlade, a zatim poslužiti. Odlični su (možda i bolji) i sutradan, a za
dulje ne znam jer uvijek bivaju brzo pojedeni.
Kalorijska vrijednost:
|
50 kcal
|
Proteini:
|
1.8 g
|
Masti:
|
4.3 g
|
Ugljikohidrati (Šećeri):
|
0.8 g (08 g)
|
Dijetalna vlakna:
|
1.4 g
|
Bogato kalijem.
|