Carrot & Walnut Cake = Kolač od mrkve i oraha

(Scroll down for recipe in English)

Sočan i aromatičan kolač bez glutena i šećera, od mrkve, oraha i jabuke s kremom od posnog sira. S ovim niskokaloričnim kolačem ne možete pogriješiti, jer je, osim što sadrži puno vitamina i minerala, bogat proteinima, složenim ugljikohidratima, zdravim mastima i dijetalnim vlaknima.

Finu i drugačiju aromu ovaj kolač može zahvaliti kombinaciji cimeta i đumbira, koji je posebno djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu. On pogoduje zdravom razvoju tjelesnih tkiva, jača imunitet, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa. Osim toga, ovi sastojci pomažu kod problema s probavom i menstrualnih grčeva.



ISPIS

Kolač od mrkve i oraha
Detalji
Bez glutena
Vegetarijansko
Bez šećera
Količina: za 8 osoba
Sastojci
Biskvit:
60 g kokosovog brašna
100 g mljevenih oraha
2 mrkve
1 jabuka
2 jaja
1 cm naribanog đumbira
1 čžl cimeta
1 čžl praška za pecivo
1/2 limuna
aroma vanilije
prstohvat soli
malo vode (po potrebi)

Krema:
500 g posnog sira
1/2 limuna
aroma vanilije
sladilo po želji
Postupak
U veću zdjelu sitno naribati mrkve, đumbir i koricu pola limuna, te krupnije naribati jabuku. U manju zdjelicu naribati ostatak korice limuna. Posebno iscijediti sok. U veću zdjelu dodati sve ostale sastojke te pola limunovog soka i dobro promiješati da se sjedine. Po potrebi dodati malo vode.

Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i peći oko sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180°C. Kada je gotovo ostaviti u kalupu da se malo ohladi, a zatim pustiti da se u potpunosti ohladi na rešetci.

U manju zdjelicu s koricom limuna dodati posni sir, limunov sok, aromu i zasladiti po želji. Dobro promiješati.

Ohlađen biskvit premazati kremom i dekorirati po želji.

U slast!

Kalorijska vrijednost: 180 kcal | Proteini: 12.1 g | Masti: 9.9 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 11.7 g (6 g) | Vlakna: 4.1 g
Bogato vitaminima A i C, te kalcijem, kalijem i željezom.



PRINT

Carrot & Walnut Cake
Details
Gluten-free
Sugar-free
Vegetarian
Yield: 8
Ingredients

Base:
60 g coconut flour
100 g ground walnuts
2 carrots
1 apple
2 eggs
1 cm ginger root
1 tsp cinnamon
1 tsp baking powder
1/2 lemon
vanilla flavor
a pinch of salt
some water (if needed)

Icing:
500 g low fat cream cheese
1/2 lemon
vanilla flavor
sweetener of choice
Instructions
In a large bowl, finely grate carrots, ginger, and zest of half a lemon. Coarsely grate one apple. In a small bowl, grate the remaining lemon zest. Squeeze the juice in a separate bowl. Add all the other ingredients to the large bowl, add half the lemon juice and stir well to combine. Add some water if necessary.

Transfer the mixture into a baking paper lined mold and bake for about one hour in a oven preheated to 180°C. When done, leave the base in the mold to cool slightly, then take it out and let cool completely on the cooling rack.

To the small bowl with the rest of the lemon juice add cream cheese, lemon zest and vanilla, and sweeten to taste. Mix well.

Coat the base with the icing and decorate as desired.

Enjoy!

Caloric value: 180 kcal | Proteins: 12.1 g | Fats: 9.9 g | Carbohydrates (Sugars): 11.7 g (6 g) | Fiber: 4.1 g
High in vitamin A, C, and calcium, potassium, and iron.

Facebook

Instagram

Popularni postovi