Easy Gluten-Free Plum Cake = Kolač od šljiva bez glutena
Jednostavni kolač bez glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, u kojem su glavna zvijezda zdrave i ukusne šljive.
Šljive jačaju naše kosti, smanjuju rizik od obolijevanja raka debelog crijeva, snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi. Bogate su vitaminom C i A, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Osim toga, voće su niskog glikemijskog indeksa. Zanimljivo je i da suhe šljive sadrže 6 puta više antioksidansa od sirovih!
Kolač od šjiva bez glutena
Detalji
Bez glutenaVegetarijansko
Količina: 8
Sastojci
500 g šljiva
4 jaja
100 g mljevenih badema
100 g kokosovog brašna
3-4 dcl vode
2 žl kokosovog šećera (ili sladila po želji)
1 žl kokosovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 čžl cimeta
prstohvat soli
4 jaja
100 g mljevenih badema
100 g kokosovog brašna
3-4 dcl vode
2 žl kokosovog šećera (ili sladila po želji)
1 žl kokosovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 čžl cimeta
prstohvat soli
Postupak
Šljive oprati, osušiti, izvaditi im koštice i narezati na četvrtine.
U većoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. Dodati im ulje i jaja, a zatim i 2 dcl vode. U smjesu umiješati šljive, pa dodati još dcl ili 2 vode, po potrebi. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne i premokra.
Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Poslužiti toplo, s kuglicom sladoleda od vanilije, žličicom šlaga ili kiselog vrhnja, ili ohlađeno - odlično je u svakom slučaju!
U većoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. Dodati im ulje i jaja, a zatim i 2 dcl vode. U smjesu umiješati šljive, pa dodati još dcl ili 2 vode, po potrebi. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne i premokra.
Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Poslužiti toplo, s kuglicom sladoleda od vanilije, žličicom šlaga ili kiselog vrhnja, ili ohlađeno - odlično je u svakom slučaju!
U slast!
Kalorijska vrijednost: 233 kcal | Proteini: 6.9 g | Masti: 16.1 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 16.9 g (6.7 g) | Vlakna: 2.5 g
Gluten-free Plum Cake
Details
Gluten-freeVegetarian
Yield: 8
Ingredients
500 g plum
4 eggs
100 g ground almonds
100 g coconut flour
3-4 dcl water
2 tbsp coconut sugar (or sweetener of choice)
1 tbsp coconut oil
15 g baking powder
1 tsp cinnamon
a pinch of salt
4 eggs
100 g ground almonds
100 g coconut flour
3-4 dcl water
2 tbsp coconut sugar (or sweetener of choice)
1 tbsp coconut oil
15 g baking powder
1 tsp cinnamon
a pinch of salt
Instructions
Wash and dry plums, remove pits and cut into quarters.
In a larger bowl mix all the dry ingredients. Add oil and eggs, then 2 dcl water. Mix in plums, then add another dcl or 2 of water, if necessary. The mixture should be compact but not too moist.
Transfer the mixture into a mold coated with baking paper and bake in an oven preheated to 180°C for about 40 minutes. Serve warm, with vanilla ice-cream, a spoonful of whipped or sour cream, or chilled - it's great however!
Enjoy!
In a larger bowl mix all the dry ingredients. Add oil and eggs, then 2 dcl water. Mix in plums, then add another dcl or 2 of water, if necessary. The mixture should be compact but not too moist.
Transfer the mixture into a mold coated with baking paper and bake in an oven preheated to 180°C for about 40 minutes. Serve warm, with vanilla ice-cream, a spoonful of whipped or sour cream, or chilled - it's great however!
Enjoy!
Caloric value: 233 kcal | Proteins: 6.9 g | Fats: 16.1 g | Carbohydrates (Sugars): 16.9 g (6.7 g) | Fiber: 2.5 g
High in vitamins A and C, calcium, potassium and iron.