5 Minute Gluten-free Bun = Bezglutenski kruščić


(Scroll down for recipe in English)

Ovaj zdravi kruščić od kokosovog brašna ne sadrži gluten ni orašaste plodove, niskog je udjela ugljikohidrata, bogat vlaknima i gotov za manje od 5 minuta. Kako? Vrlo jednostavno - peče se u šalici, u mikrovalnoj pećnici.

Meke teksture i neutralnog okusa, ovaj je kruščić odlična alternativa precijenjenim belzglutenskim pecivima, ali i pšeničnom kruhu. Obožavat ćete ga koristiti za sendviče, tosteve kao i uz sve vrste namaza.

Recept

za 1 kruščić / 4 fete

1 jaje
1 puna žlica fino mljevenog kokosovog brašna
1 žl slatkog vrhnja
0.5 žl otopljenog kokosovog ulja
1 čžl praška za pecivo
prstohvat soli

Jaja i slatko vrhnje izvaditi iz hladnjaka i nakratko ostaviti sa strane kako bi postigli sobnu temperaturu. Sve sastojke zatim pomiješati u šalici ili keramičkoj posudici prikladnoj za upotrebu u mikrovalnoj pećnici. Staviti u mikrovalnu pećnicu podešenu na najjače na 3 minute. Izvaditi iz šalice i ostaviti da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.


U slast!


Za  1 fetu:

Kalorijska vrijednost: 
64 kcal

Proteini: 
2.5 g

Masti: 
5.1 g

Ugljikohidrati (Šećeri):
1 g (0.9 g)

Dijetalna vlakna: 
1.8 g

Bogato vitaminom A, željezom, kalijem i kalcijem.



5 Minute Gluten-free Bun

This healthy coconut flour bun is gluten and nut-free, low carb, rich in fiber and done in less than 5 minutes. How? I's baked in a cup, in a microwave oven.

With soft texture and neutral taste, this bun is a great alternative to over-priced glutenfree bagels, and wheat bread too. You will love using it for sandwiches, toasts as well as with all types of spreads.

Recipe

yields 1 bun / 4 slices

1 egg
1 tablespoon coconut flour
1 tbsp heavy whipping cream
0.5 tbsp melted coconut oil
1 tsp baking powder
a pinch of salt

Take the heavy whipping cream and egg out of the fridge and set aside until they reach room temperature. Then mix all ingredients in a microwave safe cup or ceramic bowl. Microwave on highest setting for 3 minutes. Take it out of the cup and allow it to cool slightly before cutting and serving.

Enjoy!

For 1 slice:

Caloric value: 
64 kcal

Proteins: 
2.5 g

Fats: 
5.1 g

Carbohydrates (Sugars):
1 g (0.9 g)

Fiber: 
1.8 g

High in vitamin A, iron, potassium and calcium.


Facebook

Instagram

Popularni postovi