Gluten-free Jaffa Cake = Jaffa torta bez glutena
(Scroll down for English)
Idealna torta za početak Nove godine za sve ljubitelje čokolade i naranče - bez glutena, umjetnih aroma i orašastih plodova, zaslađena šećerom kokosovog cvijeta.
Recept
za 10 osoba
Za podlogu:
6 jaja
50 ml kokosovog ulja (rastopljenog)
70g kokosovog brašna
2 žl kakaa
2 žl šećera kokosovog cvijeta
2 čžl praška za pecivo
prstohvat soli
sok 1 naranče
1/3 naribane korice 1 naranče
Za kremu:
250 ml slatkog vrhnja
2 žl kakaa
1 žl šećera kokosovog cvijeta
1/3 naribane korice 1 naranče
Za ganache:
200 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade za kuhanje
1/3 naribane korice 1 naranče
Naranču oprati, osušiti i naribati tanak, površinski sloj korice (bez bijelog dijela) pomoću sitnog ribeža. Iscijediti sok.
U većoj zdjeli pomiješati suhe sastojke za podlogu. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u posebnim zdjelama za miješanje i pjenasto ih izraditi pomoću miksera. Suhim sastojcima dodati sok od naranče i kokosovo ulje, a zatim polako umiješati žutanjke, a potom i snijeg od bjelanjaka. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta.
Za to vrijeme, u šlag izraditi slatko vrhnje i umiješati šećer, kakao i naribanu koricu naranče. Staviti u hladnjak dok se podloga ne ohladi, a zatim premazati preko nje (u kalupu).
Za kraj, u zagrijano (ne ključalo) slatko vrhnje dodati na komadiće isjeckanu čokoladu i naribanu koricu naranče, ostaviti nekoliko minuta, a zatim miješati dok se ne dobije glatka i sjajna čokoladna masa. Ganacheom preliti tortu u kalupu i ostaviti u hladnjaku da se stisne preko noći.
Prije posluživanja izvaditi iz kalupa i dekorirati po želji.
U slast!
Kalorijska vrijednost: 420 kcal | Proteini: 5 g | Masti: 31 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 25 g (25 g) | Vlakna: 2.1 g
Bogato vitaminom C, kalijem, kalcijem i željezom.
Gluten-free Jaffa Cake
An ideal New Year's cake for all chocolate and orange lovers - without gluten, artificial flavors and nuts, sweetened with coconut flower sugar.
Details
Yield: 10 servings
Ingredients
Base:6 eggs
50 ml coconut oil (melted)
70g coconut flour
2 tbsp cacao powder
2 tbsp coconut flower sugar
2 tsp baking powder
a pinch of salt
juice of 1 orange
1/3 orange zest
Filling:
250 ml heavy cream
2 tbsp cacao powder
2 tbsp coconut flower sugar
1/3 orange zest
Ganache:
200 ml heavy cream
250 g cooking chocolate
1/3 orange zest
Instructions
Caloric value: 420 kcal | Proteins: 5 g | Fats: 31 g | Carbohydrates (Sugars): 25 g (25 g) | Fiber: 2.1 g
High in vitamin C, potassium, calcium and iron.