Gluten-free Jaffa Cake = Jaffa torta bez glutena


(Scroll down for English)

Idealna torta za početak Nove godine za sve ljubitelje čokolade i naranče - bez glutena, umjetnih aroma i orašastih plodova, zaslađena šećerom kokosovog cvijeta.

Recept

za 10 osoba

Za podlogu:
6 jaja
50 ml kokosovog ulja (rastopljenog)
70g kokosovog brašna
2 žl kakaa
2 žl šećera kokosovog cvijeta
2 čžl praška za pecivo 
prstohvat soli
sok 1 naranče
1/3 naribane korice 1 naranče

Za kremu:
250 ml slatkog vrhnja
2 žl kakaa
1 žl šećera kokosovog cvijeta
1/3 naribane korice 1 naranče

Za ganache:
200 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade za kuhanje
1/3 naribane korice 1 naranče

Naranču oprati, osušiti i naribati tanak, površinski sloj korice (bez bijelog dijela) pomoću sitnog ribeža. Iscijediti sok. 

U većoj zdjeli pomiješati suhe sastojke za podlogu. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u posebnim zdjelama za miješanje i pjenasto ih izraditi pomoću miksera. Suhim sastojcima dodati sok od naranče i kokosovo ulje, a zatim polako umiješati žutanjke, a potom i snijeg od bjelanjaka. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta.


Za to vrijeme, u šlag izraditi slatko vrhnje i umiješati šećer, kakao i naribanu koricu naranče. Staviti u hladnjak dok se podloga ne ohladi, a zatim premazati preko nje (u kalupu).



Za kraj, u zagrijano (ne ključalo) slatko vrhnje dodati na komadiće isjeckanu čokoladu i naribanu koricu naranče, ostaviti nekoliko minuta, a zatim miješati dok se ne dobije glatka i sjajna čokoladna masa. Ganacheom preliti tortu u kalupu i ostaviti u hladnjaku da se stisne preko noći.



Prije posluživanja izvaditi iz kalupa i dekorirati po želji.

U slast!

Kalorijska vrijednost: 420 kcal | Proteini: 5 g | Masti: 31 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 25 g (25 g) | Vlakna: 2.1 g
Bogato vitaminom C, kalijem, kalcijem i željezom.


PRINT

Gluten-free Jaffa Cake
An ideal New Year's cake for all chocolate and orange lovers - without gluten, artificial flavors and nuts, sweetened with coconut flower sugar.
Details
Yield: 10 servings
Ingredients
Base:
6 eggs
50 ml coconut oil (melted)
70g coconut flour
2 tbsp cacao powder
2 tbsp coconut flower sugar
2 tsp baking powder
a pinch of salt
juice of 1 orange
1/3 orange zest

Filling:
250 ml heavy cream
2 tbsp cacao powder
2 tbsp coconut flower sugar
1/3 orange zest

Ganache:
200 ml heavy cream
250 g cooking chocolate
1/3 orange zest

Instructions
Rinse, dry, and finely zest an orange. Squeeze out the juice. 

In a larger bowl mix all dry ingredients. Separate egg yolks and egg whites in separate mixing bowls and mix both until light and fluffy. Add orange juice and coconut oil to the dry ingredients, then slowly mix in yolks and then fold in egg whites. Bake in an oven preheated to 170°C for about 20 minutes. When done, set aside to cool. 

In the meantime, to make filling, mix whipped cream with coconut flower sugar, cacao powder and orange zest. Refrigerate until the base is cool and coat over it (still in mold). 

Lastly, to hot heavy cream (not boiling) add chopped chocolate and orange zest, set aside for a few minutes, then mix until smooth and shiny. Pour the ganache over the cake and leave it in the fridge to set for a few hours. Before serving, remove from the cake mold and decorate as desired. 

Enjoy!

Caloric value: 420 kcal | Proteins: 5 g | Fats: 31 g | Carbohydrates (Sugars): 25 g (25 g) | Fiber: 2.1 g
High in vitamin C, potassium, calcium and iron.

Facebook

Instagram

Popularni postovi