Quick Gluten-free Chocolate Cupcakes = Brzi čokoladni muffini bez glutena


(Recipe in English soon)

Kombinacija slatko-gorkih oraha i bogate čokolade ono je za čime su moje none uvijek posezale u pripremi božićnih kolača. Ovi su brzi i jednostavni bezglutenski muffini suvremena verzija tih tradicionalnih kolača i svojevrstan omage upravo njima.

Zaslađeni samo bananom, ovi su zdravi i ukusni muffini napravljeni bez brašna ijedne žitarice, a bogat su izvor vitamina B i E, kalija, Omega 3 masnih kiselina i antioksidansa. Osim toga, njihova priprema traje samo pola sata!

Recept

za 12 muffina

2 zrele banane
3 jaja (odvojeno žutanjci i bjelanjci)
60 g mljevenih oraha
60 g kokosovog brašna
2 čžl praška za pecivo
1 žl kakaa
1 žl ruma
cca. 2 žl mlijeka po izboru
prstohvat soli



U većoj zdjeli pomiješati mljevene orahe, kokosovo brašno, prašak za pecivo i kakao. U drugoj zdjeli vilicom zdrobiti banane, te im dodati žutanjke i dobro promiješati. U manjoj zdjeli mikserom izraditi bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Suhim sastojcima dodati banane i jaja i promiješati, dodati rum i malo mlijeka, po potrebi kako smjesa ne bi bila odveć suha, a zatim lagano umiješati snijeg od bjelanjaka polako preklapajući tijesto kako bi zadržalo što više zraka.



U kalup za muffine staviti košarice te svaku napuniti smjesom gotovo do vrha. Zbog toga što nema glutena, ovo tijesto neće puno narasti prilikom pečenja, pa ako želite muffine koji su "visoki", stavite više smjese u svaki kalup.

Muffine peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kako biste provjerili jesu li pečeni, zabodite drveni štapić u sredinu muffina. Ako izađe čist, znači da je pečen. Gotove muffine izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade na rešetci. Ohlađene muffine dekorirati po želji.


Po želji:

Čokoladna krema

100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili kokosovog ulja za ne-mliječnu verziju)

U mikrovalnu pećnicu staviti čokoladu i maslac isjeckane na kockice. Zagrijati 30 sekundi na najjače, a zatim promiješati i staviti na još 30 sekundi. Dobro promiješati, a potom ostaviti da se malo stisne i dekorirati pomoću kuharske šprice. Drugi, jednostavniji i brži način ukrašavanja, je umakanje u još toplu čokoladu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se krema još malo stisne (ili desetak minuta u hladnjaku) i poslužiti.

U slast!

Po muffinu (bez dekoracije):

Kalorijska vrijednost: 
86 kcal

Proteini: 
3.3 g

Masti: 
5.1 g

Ugljikohidrati (Šećeri):
8.5 g (4.1 g)

Dijetalna vlakna: 
2.2 g

Bogato vitaminima B i E te kalijem, omegom 3 i antioksidansima.




Facebook

Instagram

Popularni postovi