Gluten-Free Protein Sponge Cake = Proteinski biskvit bez glutena
(Scroll down for recipe in English)
Recept za najbolji proteinski biskvit bez glutena koji sam ikad probala! Toliko je fin, da sam nakon rezanja pojela cijeli gornji sloj, i zato ova tortica na slici ima samo podlogu. Ali nije mi žao, jer je nisko kaloričan (74 kcal po porciji) i bogat proteinima!
Ovaj se biskvit sastoji od jaja, kokosovog brašna i proteina okusa vanilije. Kokosovo je brašno široko primjenjiva zamjena za obično brašno, no pri kupovini valja obratiti pozornost da nije riječ o kokosovim mrvicama (koje neki proizvođaču nazivaju kokosovim brašnom). Tekstura je kokosovog brašna puno finija od one kokosovih mrvica, i mogla bih je usporediti s onom oštrog pšeničnog brašna.
Što se tiče odabira proteina, ja sam pri ruci imala hidrolizat proteina sirutke okusa vanilije bez laktoze. On već sadrži aromu vanilije i bijele čokolade te je zaslađen, pa nije bilo potrebe za dodatnim sladilima. Naravno, možete koristiti i neki drugi okus ili ovom dodati kakao, cimet ili neku drugu aromu. Ja sam se odlučila za malo korice limuna, no odlično bi se uklopila i naranča.
Ovaj je biskvit jako lagan i prozračan i mislim da bi se odlično slagao sa svježim jagodama i šlagom, te ću ga sigurno raditi ponovno kad ugrabim domaće jagode! Sada sam, u nedostatku istih, posegnula za breskvama iz kompota (kojih, iz nekog razloga uvijek imamo doma) i preljevom od jogurta (recept možete pronaći ovdje, pogledajte Kremu 2).
Proteinsko
LCHF
Bez mlijeka
Količina: 6
Protein
LCHF
Dairy-free
Yield: 6
Recept za najbolji proteinski biskvit bez glutena koji sam ikad probala! Toliko je fin, da sam nakon rezanja pojela cijeli gornji sloj, i zato ova tortica na slici ima samo podlogu. Ali nije mi žao, jer je nisko kaloričan (74 kcal po porciji) i bogat proteinima!
Ovaj se biskvit sastoji od jaja, kokosovog brašna i proteina okusa vanilije. Kokosovo je brašno široko primjenjiva zamjena za obično brašno, no pri kupovini valja obratiti pozornost da nije riječ o kokosovim mrvicama (koje neki proizvođaču nazivaju kokosovim brašnom). Tekstura je kokosovog brašna puno finija od one kokosovih mrvica, i mogla bih je usporediti s onom oštrog pšeničnog brašna.
Što se tiče odabira proteina, ja sam pri ruci imala hidrolizat proteina sirutke okusa vanilije bez laktoze. On već sadrži aromu vanilije i bijele čokolade te je zaslađen, pa nije bilo potrebe za dodatnim sladilima. Naravno, možete koristiti i neki drugi okus ili ovom dodati kakao, cimet ili neku drugu aromu. Ja sam se odlučila za malo korice limuna, no odlično bi se uklopila i naranča.
Ovaj je biskvit jako lagan i prozračan i mislim da bi se odlično slagao sa svježim jagodama i šlagom, te ću ga sigurno raditi ponovno kad ugrabim domaće jagode! Sada sam, u nedostatku istih, posegnula za breskvama iz kompota (kojih, iz nekog razloga uvijek imamo doma) i preljevom od jogurta (recept možete pronaći ovdje, pogledajte Kremu 2).
Proteinski biskvit bez glutena
Detalji
Bez glutenaProteinsko
LCHF
Bez mlijeka
Količina: 6
Sastojci
1 žl kokosovog brašna
1 mjerica proteina bez laktoze okusa vanilije
1 čžl praška za pecivo
malo korice limuna
prstohvat soli
5 jaja
1 mjerica proteina bez laktoze okusa vanilije
1 čžl praška za pecivo
malo korice limuna
prstohvat soli
5 jaja
Postupak
Četirima jajima odvojiti žutanjke od bjelanjaka, te bjelanjke istući u snijeg, a žutanjke pjenasto umutiti. Žutanjcima dodati jedno cijelo jaje i sve suhe sastojke pa ih dobro promiješati (najbolje mikserom). Špatulom u nekoliko navrata lagano umiješati bjelanjke.
Smjesu prebaciti u kalup promjera 17 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 25 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se ohladi prije dekoriranja i rezanja.
U slast!
Smjesu prebaciti u kalup promjera 17 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 25 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se ohladi prije dekoriranja i rezanja.
U slast!
Kalorijska vrijednost: 74 kcal | Proteini: 8.8 g | Masti: 3.9 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 0.9 g (0.3 g) | Vlakna: 0.4 g
Gluten-Free Protein Sponge Cake
Details
Gluten-freeProtein
LCHF
Dairy-free
Yield: 6
Ingredients
1 tbsp coconut flour
1 scoop lactose free vanilla flavored protein powder
1 tsp baking powder
some lemon zest
a pinch of salt
5 eggs
1 scoop lactose free vanilla flavored protein powder
1 tsp baking powder
some lemon zest
a pinch of salt
5 eggs
Instructions
Separate 4 eggs, then beat the egg whites and yolks in separate bolws. Add a whole egg and all the dry ingredients to the yolks and mix them well (use a hand mixer). Slowly mix in egg whites.
Transfer the mixture into a 17 cm diameter mold and bake in an oven preheated to 175°C for about 25 minutes. When it's done leave to cool before decorating and cutting.
Enjoy!
Transfer the mixture into a 17 cm diameter mold and bake in an oven preheated to 175°C for about 25 minutes. When it's done leave to cool before decorating and cutting.
Enjoy!
Caloric value: 74 kcal | Proteins: 8.8 g | Fats: 3.9 g | Carbohydrates (Sugars): 0.9 g (0.3 g) | Fiber: 0.4 g
High in vitamin A and potassium.