LCHF Raffaello Cake = Raffaello torta s niskim udjelom ugljikohidrata
Ljeto traje prekratko, no bar se njegovim okusom možemo sladiti čitavu godinu. Zato je tu ovaj jednostavni recept za tortu od kokosa, badema i bijele čokolade.
Ova torta ne sadrži gluten i dodane šećere, te je idealna za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata, ili jednostavno obožavaju Raffaello kuglice!
Osim što ima neodoljivo opojnu aromu, plod kokosa je nutritivno iznimno vrijedan. Dok je kokosova voda puna elektrolita, kokosovo ulje dobiveno iz sušenog mesa ploda, blagotvorno utječe na zaštitu srca i krvnih žila, jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje te poboljšava probavu. Osim toga, ima povoljan učinak na izgled kože, kose i noktiju i djeluje antibakterijski.
LCHF Raffaello torta
Detalji
Bez glutenaBez šećera
LCHF
Količina: 12
Sastojci
Za biskvit:
70 g kokosovog brašna
30 g kokosovih mrvica
15 g listića blanširanih badema
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
6 jaja
sladilo po želji
aroma vanilije
Za kremu:
500 ml vrhnja za šlag
100 g bijele čokolade
2 listića želatine
sladilo po želji
aroma vanilije
30 g kokosovih mrvica
15 g listića blanširanih badema
15 g kokosovih listića
70 g kokosovog brašna
30 g kokosovih mrvica
15 g listića blanširanih badema
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
6 jaja
sladilo po želji
aroma vanilije
Za kremu:
500 ml vrhnja za šlag
100 g bijele čokolade
2 listića želatine
sladilo po želji
aroma vanilije
30 g kokosovih mrvica
15 g listića blanširanih badema
15 g kokosovih listića
Postupak
Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke u većoj zdjeli istući u snijeg s prstohvatom soli, a žumanjke pjenasto umutiti s aromom vanilije i sladilom. Dodati kokosovo brašno i prašak za pecivo prosijane kroz sito. Lagano umiješati kako bi u smjesi ostalo što više zraka. Na kraju dodati kokosove mrvice i blanširane bademe, kratko promiješati, pa smjesu rasporediti po kalupu obloženom papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta ili dok biskvit ne porumeni. Pečen biskvit izvaditi iz kalupa, i ostaviti da se u potpunosti ohladi na rešetci.
Za kremu, natapati listiće želatine u hladnoj vodi oko 10 minuta. Za to vrijeme otopiti čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari, te istući vrhnje u šlag. Nabubrenu želatinu ocijediti i otopiti na laganoj vatri. Skloniti s vatre i dodati ohlađenu bijelu čokoladu, te sve umiješati u šlag. Dodati aromu vanilije, zasladiti i umiješati dio kokosovih mrvica.
Ohlađeni biskvit vratiti u kalup, pa premazati kremom i posuti listićima badema i kokosa te preostalim kokosovim mrvicama. Ostaviti da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku barem 5 sati ili, bolje, preko noći.
U slast!
Za kremu, natapati listiće želatine u hladnoj vodi oko 10 minuta. Za to vrijeme otopiti čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari, te istući vrhnje u šlag. Nabubrenu želatinu ocijediti i otopiti na laganoj vatri. Skloniti s vatre i dodati ohlađenu bijelu čokoladu, te sve umiješati u šlag. Dodati aromu vanilije, zasladiti i umiješati dio kokosovih mrvica.
Ohlađeni biskvit vratiti u kalup, pa premazati kremom i posuti listićima badema i kokosa te preostalim kokosovim mrvicama. Ostaviti da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku barem 5 sati ili, bolje, preko noći.
U slast!
Kalorijska vrijednost: 247 kcal | Proteini: 5.6 g | Masti: 21.2 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 10.5 g (5.8 g) | Vlakna: 2.7 g
Bogato kalijem.
LCHF Raffaello Cake
Details
Gluten-freeSugar-free
LCHF
Yield: 12
Ingredients
Base:
70 g coconut flour
30 g dessicated coconut
15 g blanched almond slices
1 sachet baking powder
a pinch of salt
6 eggs
sweetener of choice
vanilla extract
Topping:
500 ml whipping cream
100 g white chocolate
2 sheets of gelatin
sweetener of choice
vanilla extract
30 g dessicated coconut
15 g blanched almond slices
15 g shredded coconut
70 g coconut flour
30 g dessicated coconut
15 g blanched almond slices
1 sachet baking powder
a pinch of salt
6 eggs
sweetener of choice
vanilla extract
Topping:
500 ml whipping cream
100 g white chocolate
2 sheets of gelatin
sweetener of choice
vanilla extract
30 g dessicated coconut
15 g blanched almond slices
15 g shredded coconut
Instructions
For the base, separate the eggs. In a large bowl, beat egg whites to stiff peaks with a pinch of salt, and in a separate bowl mix yolks with vanilla flavor and sweetener until frothy. Add coconut flour and baking powder passed through a sieve. Fold in gently. Finally, add the dessicated coconut and blanched almonds, stir in, and transfer the mixture in a mold lined with baking paper. Bake in an oven preheated to 180°C for about 20 minutes or until it browns slightly. Take it out of the mold, and leave on a cooling rack to cool completely .
For the topping, soak the gelatin in cold water for about 10 minutes. During that time, melt the chocolate in the microwave or in baigne marie, and whip the cream. Rinse out the gelatin and dissolve it on low heat. Remove from heat and add cooled white chocolate, then mix everything in with whipped cream. Add vanilla, sweeten, and mix in some of the dessicated coconut.
Transfer the cooled base back into the mold, then cover with topping and sprinkle with almond and coconut slices and the remaining dessicated coconut. Allow to set and cool well in the refrigerator for at least 5 hours or, better, overnight.
Enjoy!
For the topping, soak the gelatin in cold water for about 10 minutes. During that time, melt the chocolate in the microwave or in baigne marie, and whip the cream. Rinse out the gelatin and dissolve it on low heat. Remove from heat and add cooled white chocolate, then mix everything in with whipped cream. Add vanilla, sweeten, and mix in some of the dessicated coconut.
Transfer the cooled base back into the mold, then cover with topping and sprinkle with almond and coconut slices and the remaining dessicated coconut. Allow to set and cool well in the refrigerator for at least 5 hours or, better, overnight.
Enjoy!
Caloric value: 247 kcal | Proteins: 5.6 g | Fats: 21.2 g | Carbohydrates (Sugars): 10.5 g (5.8 g) | Fiber: 2.7 g
High in potassium.