Blueberry Buckwheat Pancakes = Američke palačinke od heljde s borovnicama


(Scroll down for recipe in English)

Još jedan recept za palačinke bez glutena i šećera! Ovo je zdrava verzija poznatih američkih palačinki s borovnicama, obogaćena proteinima i brašnom od heljde.

Kao što sam već spomenula u nekom od ranijih postova s obožavanim borovnicama, one snižavaju razinu kolesterola, pomažu kod dijabetesa tipa 2, smanjuju visoki krvni tlak, poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije, sprječavaju infekcije urinarnog traka, smiruju menstrualne tegobe, poboljšavaju rast kose, štite zdravlje oka te su saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Naravno, i drugo će bobičasto voće poslužiti! Samo imajte na umu da ga je, ako ga koristite smrznuto, najprije potrebno otopiti i ocijediti od viška tekućine.

Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, mineralima, flavonoidima i esencijalnim aminokiselinama. Ona smanjuje razinu šećera u krvi te također regulira visoki tlak i kolesterol, a smanjuje i rizik od raka. Umjesto heljdinog brašna, možete koristiti i fino mljeveno zobeno ili pirovo brašno. Kako bih ublažila okus heljde, koristila sam kokosvo brašno, a za dodatak vlakana i elastičnost su poslužile psyllium ljuskice.



ISPIS

Američke palačinke od heljde s borovnicama
Detalji
Bez glutena
Bez šećera
Proteinsko
Količina: 12
Sastojci
250 g borovnica
30 g brašna od heljde
30 g proteina okusa vanilije
70 g kokosovog brašna
2 čžl praška za pecivo
2 žl psyllium ljuskica
1 žl kokosovog ulja (tekućeg)
2 jaja
korica 1 limuna
500 ml vode
Postupak
Sve sastojke dobro promiješati i ostaviti da odstoje oko 10 minuta. Smjesa treba biti gušća od one za uobičajene, tanke palačinke (crepes).

Palačinke peći na tavi namašćenoj s malo kokosova ulja, na srednje jakoj vatri. Palačinku okrenite kada se na površini formiraju mjehurići i ispari većina vlage. One se peku malo dulje od uobičajenih (jer su i deblje), te su sklonije pucanju prilikom okretanja, pa je zato bolje raditi manje palačinke.

Nakon pečenja dekorirajte po želji i odmah poslužite.

U slast!

Kalorijska vrijednost: 97 kcal | Proteini: 3.6 g | Masti: 6.2 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 7.7 g (2.2 g) | Vlakna: 1.6 g
Bogato vitaminom A, C te kalcijem, kalijem i magnezijem, cinkom, bakrom i manganom.


PRINT

Blueberry Buckwheat Pancakes
Details
Gluten-free
Sugar-free
Protein
Yield: 12
Ingredients
250 g blueberries
30 g buckwheat flour
30 g vanilla flavored protein powder
70 g coconut flour
2 tsp baking powder
2 tbsp ground psyllium husks
1 tbsp coconut oil (liquid)
2 eggs
zest of 1 lemon
500 ml water
Instructions
Mix all ingredients and set aside for about 10 minutes. The mixture should be a bit thicker than that for crepes. Fry the batter on a lightly oiled non-stick pan over a low heat. Flip when bubbles are formed on the surface most of the moisture has evaporated.

When cooked, decorate as desired and serve immediately.

Enjoy!

Caloric value: 97 kcal | Proteins: 3.6 g | Fats: 6.2 g | Carbohydrates (Sugars): 7.7 g (2.2g) | Fiber: 1.6 g
High in vitamin A, C and calcium, potassium, magnesium, zinc, copper and manganese.

Facebook

Instagram

Popularni postovi