Blueberry Buckwheat Pancakes = Američke palačinke od heljde s borovnicama
(Scroll down for recipe in English)
Još jedan recept za palačinke bez glutena i šećera! Ovo je zdrava verzija poznatih američkih palačinki s borovnicama, obogaćena proteinima i brašnom od heljde.
Kao što sam već spomenula u nekom od ranijih postova s obožavanim borovnicama, one snižavaju razinu kolesterola, pomažu kod dijabetesa tipa 2, smanjuju visoki krvni tlak, poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije, sprječavaju infekcije urinarnog traka, smiruju menstrualne tegobe, poboljšavaju rast kose, štite zdravlje oka te su saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Naravno, i drugo će bobičasto voće poslužiti! Samo imajte na umu da ga je, ako ga koristite smrznuto, najprije potrebno otopiti i ocijediti od viška tekućine.
Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, mineralima, flavonoidima i esencijalnim aminokiselinama. Ona smanjuje razinu šećera u krvi te također regulira visoki tlak i kolesterol, a smanjuje i rizik od raka. Umjesto heljdinog brašna, možete koristiti i fino mljeveno zobeno ili pirovo brašno. Kako bih ublažila okus heljde, koristila sam kokosvo brašno, a za dodatak vlakana i elastičnost su poslužile psyllium ljuskice.

Američke palačinke od heljde s borovnicama
Detalji
Bez glutenaBez šećera
Proteinsko
Količina: 12
Sastojci
250 g borovnica
30 g brašna od heljde
30 g proteina okusa vanilije
70 g kokosovog brašna
2 čžl praška za pecivo
2 žl psyllium ljuskica
1 žl kokosovog ulja (tekućeg)
2 jaja
korica 1 limuna
500 ml vode
30 g brašna od heljde
30 g proteina okusa vanilije
70 g kokosovog brašna
2 čžl praška za pecivo
2 žl psyllium ljuskica
1 žl kokosovog ulja (tekućeg)
2 jaja
korica 1 limuna
500 ml vode
Postupak
Sve sastojke dobro promiješati i ostaviti da odstoje oko 10 minuta. Smjesa treba biti gušća od one za uobičajene, tanke palačinke (crepes).
Palačinke peći na tavi namašćenoj s malo kokosova ulja, na srednje jakoj vatri. Palačinku okrenite kada se na površini formiraju mjehurići i ispari većina vlage. One se peku malo dulje od uobičajenih (jer su i deblje), te su sklonije pucanju prilikom okretanja, pa je zato bolje raditi manje palačinke.
Nakon pečenja dekorirajte po želji i odmah poslužite.
U slast!
Palačinke peći na tavi namašćenoj s malo kokosova ulja, na srednje jakoj vatri. Palačinku okrenite kada se na površini formiraju mjehurići i ispari većina vlage. One se peku malo dulje od uobičajenih (jer su i deblje), te su sklonije pucanju prilikom okretanja, pa je zato bolje raditi manje palačinke.
Nakon pečenja dekorirajte po želji i odmah poslužite.
U slast!
Kalorijska vrijednost: 97 kcal | Proteini: 3.6 g | Masti: 6.2 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 7.7 g (2.2 g) | Vlakna: 1.6 g

Blueberry Buckwheat Pancakes
Details
Gluten-freeSugar-free
Protein
Yield: 12
Ingredients
250 g blueberries
30 g buckwheat flour
30 g vanilla flavored protein powder
70 g coconut flour
2 tsp baking powder
2 tbsp ground psyllium husks
1 tbsp coconut oil (liquid)
2 eggs
zest of 1 lemon
500 ml water
30 g buckwheat flour
30 g vanilla flavored protein powder
70 g coconut flour
2 tsp baking powder
2 tbsp ground psyllium husks
1 tbsp coconut oil (liquid)
2 eggs
zest of 1 lemon
500 ml water
Instructions
Mix all ingredients and set aside for about 10 minutes. The mixture should be a bit thicker than that for crepes. Fry the batter on a lightly oiled non-stick pan over a low heat. Flip when bubbles are formed on the surface most of the moisture has evaporated.
When cooked, decorate as desired and serve immediately.
Enjoy!
When cooked, decorate as desired and serve immediately.
Enjoy!
Caloric value: 97 kcal | Proteins: 3.6 g | Fats: 6.2 g | Carbohydrates (Sugars): 7.7 g (2.2g) | Fiber: 1.6 g
High in vitamin A, C and calcium, potassium, magnesium, zinc, copper and manganese.