Hazelnut Chestnut Brownies = Brownie od lješnjaka i kestena
(Scroll down for recipe in English)
Ako volite kestene, voljet ćete i ove brownieje bez glutena i dodatka šećera s lješnjacima i namazom od kestena. Mekan, sočan i drugačiji, s divnom aromom ruma koja se odlično slaže s kestenima i hrskavim lješnjacima, ovaj će vas kolačić ugrijati i razveseliti u ove hladne dane.
Kada je moja draga prijateljica, poznata kao fitness trenerica Marina Lifts, došetala do mene s vrećom punom finih stvari, među kojima su bili i domaći lješnjaci i Bonne Maman namaz od kestena, nije bilo dvojbe da ćemo se uskoro dobro osladiti. I jesmo! Ali, ne valja pretjerivati, pa smo, zbog toga što je namaz prilično sladak, koristile samo njega kao zaslađivač u receptu. Umjesto namaza možete koristiti i kesten pire ili pečene/kuhane oguljene kestene, te tada upotrijebite sladilo neke vrste.
Jeste li znali da su kesteni po nutritivnom sastavu jako slični smeđoj riži? Bogati su škrobom, pa je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, te je izvrstan izvor vitamina B6, kao i minerala kalija i folne kiseline te dijetalnih vlakana.
Za ovaj će vam zdravi kolač, uz već spomenute sastojke, trebati i malo kokosovog brašna i kakaa, jaja, bademovo (ili drugo) mlijeko i prašak za pecivo, te 40-ak minuta za pečenje.
Brownie od lješnjaka i kestena
Detalji
Bez glutenaVegetarijansko
Količina: za 4 porcija
Sastojci
4 žl namaza od kestena
200 ml bademovog mlijeka
2 jaja
1 žl tamnog ruma
150 g mljevenih lješnjaka
60 g kokosovog brašna (fino mljevenog)
1 žl kakaa
1 čžl praška za pecivo
prstohvat soli
200 ml bademovog mlijeka
2 jaja
1 žl tamnog ruma
150 g mljevenih lješnjaka
60 g kokosovog brašna (fino mljevenog)
1 žl kakaa
1 čžl praška za pecivo
prstohvat soli
Postupak
Upaliti pećnicu na 180°C. U većoj zdjeli dobro pomiješati sve sastojke u kompaktnu smjesu.
Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i po želi posuti s lješnjacima ili kakao nibsom. Peći oko 40 minuta do sat vremena, ovisno o visini kalupa.
Poslužiti toplo, po mogućnosti uz kuglicu sladoleda od vanilije, ili ohlađeno.
U slast!
Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i po želi posuti s lješnjacima ili kakao nibsom. Peći oko 40 minuta do sat vremena, ovisno o visini kalupa.
Poslužiti toplo, po mogućnosti uz kuglicu sladoleda od vanilije, ili ohlađeno.
U slast!
Kalorijska vrijednost: 214 kcal | Proteini: 7.9 g | Masti: 11.3 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 16.9 g (14.8 g) | Vlakna: 3.6 g
Bogato vitaminom A, C, te kalcijem, kalijem i željezom.
Hazelnut Chestnut Brownies
Details
Gluten-freeVegetarian
Yield: 4
Ingredients
4 tbsp chestnut spread
200 ml almond milk
2 eggs
1 tbsp dark rum
150 g ground hazelnuts
60 g coconut flour
1 tbsp cocoa
1 tsp baking powder
a pinch of salt
200 ml almond milk
2 eggs
1 tbsp dark rum
150 g ground hazelnuts
60 g coconut flour
1 tbsp cocoa
1 tsp baking powder
a pinch of salt
Instructions
Mix all ingredients, then transfer the mixture in a parchment paper lined tin. Sprinkle with extra hazelnuts or cacao nibs (optional).
Bake in an oven preheated to 180 °C for 40 mins to one hour, depending on the size (height) of the tin.
Serve warm, with a scoop of vanilla ice-cream, or cooled.
Enjoy!
Bake in an oven preheated to 180 °C for 40 mins to one hour, depending on the size (height) of the tin.
Serve warm, with a scoop of vanilla ice-cream, or cooled.
Enjoy!
Caloric value: 214 kcal | Proteins: 7.9 g | Fats: 11.3 g | Carbohydrates (Sugars): 16.9 g (14.8 g) | Fiber: 3.6 g
High in vitamin A, and calcium, potassium, and iron.