Sweet Buckwheat Bread = Slatki kruh od heljde

(Scroll down for recipe in English)

Bezglutenski slatki kruh od heljde, koji će uveseliti sve ljubitelje ove žitarice toplog, orašastog okusa. Ovaj je kruh zaslađen šećerom kokosovog cvijeta, odličnom zamjenom za bijeli, rafinirani šećer zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu. Tu je i cassava brašno za rahlost, kao i psyllium i chia sjemenke za elastičnost tijesta, a sve je aromatizirano cejlonskim cimetom te koricom limuna i naranče.

Heljda je iznimno nutritivno vrijedna namirnica. Bogata je dijetalnim vlaknima, mineralima, flavonoidima i esencijalnim aminokiselinama. Ona smanjuje razinu šećera u krvi te regulira visoki tlak i kolesterol, a smanjuje i rizik od raka. Njezin se orašasti okus odlično slaže s čokoladom (rijetko što se ne slaže s čokoladom :D ) i kiselkastim voćem poput malina ili višanja. Ja sam se odlučila za preljev od tamne čokolade, svježe maline i čokoladna jaja - povodom Uskrsa.

Koristeći ovaj recept možete napraviti i običan kruh od heljde. Jednostavno upola smanjite količinu šećera kokosovog cvijeta te izuzmite cimet i koricu agruma.



ISPIS

Slatki kruh od heljde
Detalji
Bez glutena
Vegetarijansko
Bez mlijeka
Količina: 10
Sastojci
300 g heljdinog brašna
200 g cassava brašna
100 g šećera kokosovog cvijeta
1 žl mljevenog psylliuma
1 žl mljevenih chia sjemenki
1 žl mljevenog cejlonskog cimeta
1 čžl soli
2 vrećice instant kvasca
2 naranče (korica i sok)
1 limun (korica i sok)
1 žl ruma
4 jaja
200-300 ml mlake vode
1 žutanjak
Postupak
Pomiješati sve suhe sastojke. Jajima odvojiti žutanjke od bjelanjaka, te bjelanjke istući u snijeg, a žutanjke pjenasto umutiti. Naribati koricu agruma i iscijediti sok.

U suhe sastojke dodati sok i koricu agruma, rum i malo vode. Uz miješanje dodati i žutanjke i bjelanjke. Po potrebi dodati još vode, kako bi se oblikovalo kompaktno tijesto koje zadržava svoj oblik.

Tijesto zatim ostaviti da miruje desetak minuta, a potom ga prebaciti na protvan ili u kalup obložen papirom za pečenje i premazati žutanjkom. Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 do 15 minuta, dok se ne digne i ne porumeni,  a zatim smanjiti temperaturu na 180°C i peći još oko pola sata do 40 minuta (čačkalicom provjeriti je li pečeno).

Nakon pečenja ostaviti da se u potpunosti ohladi prije dekoriranja i rezanja.

U slast!

Kalorijska vrijednost: 270 kcal | Proteini: 7.2 g | Masti: 3.1 g | Ugljikohidrati (Šećeri): 53.3 g (11.9 g) | Vlakna: 6.2 g
Bogato vitaminom C, kalijem, željezom, magnezijem, cinkom, bakrom i manganom.





PRINT

Sweet Buckwheat Bread
Details
Gluten-free
Vegetarian
Dairy-free
Yield: 10
Ingredients
300 g buckwheat flour
200 g cassava flour
100 g coconut flower sugar
1 tbsp ground psyllium
1 tbsp ground chia seeds
1 tbsp ground ceylon cinnamon
1 tsp salt
2 sachets instant yeast
2 oranges (zest and juice)
1 lemon (zest and juice)
1 tbsp rum
4 eggs
200-300 ml lukewarm water
1 egg yolk
Instructions
Mix all dry ingredients. Separate egg whites from egg yolks, beat egg whites to stiff peaks, and egg yolks until frothy. Grate orange and lemon zest and squeeze out the juice.

To the dry ingredients add the juice and citrus zest, rum and some water. Add egg yolks and egg whites while stirring. If necessary, add more water to form a compact dough that retains its shape.

Set the dough aside for ten minutes, then transfer it in a mold or tray lined with baking paper and brush with beaten remaining egg yolk. Bake in an oven preheated to 200°C for about 10 to 15 minutes until it rises and browns, then lower the temperature to 180°C and continue baking for about half an hour to 40 minutes (check if it's cooked through with a toothpick).

When done, leave to cool completely before decorating and cutting into it.

Enjoy!

Caloric value: 270 kcal | Proteins: 7.2 g | Fats: 3.1 g | Carbohydrates (Sugars): 53.3 g (11.9 g) | Fiber: 6.2 g
High in vitamin C, potassium, iron, magnesium, zinc, copper and manganese.

Facebook

Instagram

Popularni postovi