Chocolate Mousse = Mousse od čokolade

(Scroll down for recipe in English)

Recept za najromantičniji čokoladni mousse. Za njega vam je potrebno što i za dobru vezu: ljubav, povjerenje, pažnja, strpljenje, i - malo vrhnja za šlag i čokolade.

Ovo je vjerojatno i najjednostavniji recept za mousse, ali zato njegov okus ovisi o sastojcima koje izaberete. Ja sam koristila kvalitetnu tamnu čokoladu i u potpunosti izostavila šećer i druge dodatke, ali to ne znači da vi ne možete u mousse ubaciti i malo cimeta, chillija ili instant kave, možda malo ruma ili korice naranče, i na taj ga način učiniti posebnim. Umjesto tamne čokolade možete koristiti i mliječnu ili bijelu, a vjerujem i da bi mousse bio odličan i napravljen s čokoladom tipa Milka Noisette.

Ovaj je mousse bez glutena i s jako niskim udjelom ugljikohidrata.




ISPIS

Mousse od čokolade
Detalji
Bez glutena
Vegetarijansko
Bez šećera
LCHF
Keto
Količina: za 4 osobe
Sastojci
250 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade (ili druge čokolade)
Po izboru: prstohvat soli/instant kave/cimeta/bourbon vanilije/korice naranče, čžl ruma, šećera, meda...
Postupak
U manjoj zdjeli otopiti čokoladu u mikrovalnoj ili na pari, i ostaviti sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme u većoj zdjeli istući vrhnje za šlag. Šlag ne smije biti prečvrst - u protivnom će mousse biti manje prozračan (što se meni i dogodilo).
Uzeti jednu žlicu šlaga i umiješati u čokoladu. U ovom će vam trenutku trebati malo povjerenja, jer će čokolada od glatke i sjajne mase postati prilično neprivlačna i pomislit ćete kako ste sve upropastili. Vjerujte i umiješajte još jednu žlicu šlaga.
Kada se masa malo opusti, dodati ju u veću zdjelu sa šlagom. Sada je potrebno biti pažljiv, nježno miješajući kako bi se ova dva sastojka sljubila (pun intended), a u smjesi ostalo što više zraka. Također, ovo je dobro vrijeme za dodavanje dodatnih aroma. Kada dobijete jednoličan mousse prebacite ga u posudice za posluživanje.
Iako ga možete poslužiti odmah, budite strpljivi, i ostavite mousse da odstoji u hladnjaku barem sat vremena, kako bi se mousse povezao, a okusi proželi, te ga izvadite iz hladnjaka oko 15 minuta prije posluživanja kako bi se ponovno malo opustio. Poslužite ga kakav je, ili s voćem, preljevom ili još malo šlaga. I, ne zaboravite dodati prstohvat ljubavi.
U slast!

Mikro i makronutrijenti uvelike ovise o korištenim sastojcima.







PRINT

Chocolate Mousse
Details
Gluten-free
Vegetarian
Sugar-free
LCHF
Keto
Yield: 4
Ingredients
250 ml heavy whipping cream
100 g dark chocolate
Optional: a pinch of salt/orange zest/ground cinnamon/vanilla powder, a tsp of rum/sugar/honey...
Instructions
Melt the chocolate in a small bowl, and whip up the heavy cream in a big bowl. Mix one tablespoon of whipped cream in with the chocolate. When incorporated add another one and repeat until chocolate is loosened. Then transfer the chocolate in to the cream and mix in carefully, making sure the mixture stays fluffy. Now you can add optional ingredients. When well incorporated, transfer to serving bowls. Serve immediately, or, even better, leave in the fridge for at least one hour to set, and take out of the fridge about 15 minutes before serving. Serve as is, or top with fruit, topping or more cream.
Enjoy!

Micro and macronutrients depend on ingredients used.

Facebook

Instagram

Popularni postovi