Chokeberry Strawberry Banana Ice-cream = Sladoled od aronije, jagode i banane
(Scroll down for recipe in English)
Ekstremne vrućine zahtijevaju ekstremne količine sladoleda, a ako su ti sladoledi zdravi, lakše ćemo sami sebi opravdati koji sladoled više. Ove sladolede od slatkih jagoda i banana oplemenjuje sok aronije bogate antioksidansima i vitaminima C, A, E i B kompleksa, te mineralima cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.
Od "posebne opreme" vam je potreban samo blender te kalupi za sladolede na štapiću. Ako želite napraviti zalihu za cijelo ljeto, trebat će vam i drveni štapići kako ne biste morali čekati da svi sladoledi budu polizani prije nego krenete raditi nove - ja sam nakon bezuspješne potrage po trgovinama na kraju u ljekarni kupila drvene špatule za pregled grla, čak 100 komada za 16 kuna, i njima sam više no zadovoljna! Imajte na umu da su ti štapići veći od onih za sladoled, tako da ih je potrebno prepoloviti.
Recept
za 5 osoba
200 g smrznutih jagoda
100 g banane
100 ml 100% soka od aronije
prstohvat sjemenki vanilije
Za postizanje ombre efekta u blenderu usitniti bananu s trećinom jagoda i u svaki od kalupa staviti jednu jušnu žlicu dobivene smjese. Ostatku smjese u blenderu dodati drugu trećinu jagoda, usitniti i zatim rasporediti u kalupe. Preostale jagode miksati s aronijom te rasporediti u kalupe do vrha.
Ako niste ljubitelj ombre sladoleda, dovoljno je istovremeno u blender ubaciti sve sastojke, usitniti ih i rasporediti u kalupe.
Kalupe čvrsto zamotati u plastičnu foliju i zabosti u njih drvene štapiće.
Staviti u zamrzivač na minimalno 5 sati ili, bolje, preko noći.
Nakon što su se sladoledi smrznuli, ukloniti foliju, i kalup uroniti na nekoliko sekundi u vruću vodu. Izvaditi sladolede iz kalupa i pohraniti ih u vrećici za zamrzavanje u zamrzivaču do serviranja, ili odmah poslužiti.
U slast!
Kalorijska vrijednost:
|
43 kcal
|
Proteini:
|
1 g
|
Masti:
|
0 g
|
Ugljikohidrati (Šećeri):
|
10 g (5 g)
|
Dijetalna vlakna:
|
2 g
|
Bogato vitaminima A, C, E i B te kalijem, željezom i kalcijem.
|
Chokeberry Strawberry Banana Ice-cream
Recipe
serves 5
200 g strawberries, frozen
100 g banana
100 ml 100% chokeberry juice
a pinch of vanilla seeds
To achieve the ombre effect blend the banana with one third of strawberries and put one spoon in each of the ice-cream molds. Add another third of the strawberries to the remaining mixture in the blender, blend, and then put into molds. Blend the remaining strawberries with aronia juice and place in molds topping them off.
If you're not a fan of ombre effect, just blend all of the ingredients and divide the mixture between molds.
Cover tightly in plastic foil and insert wooden sticks.
Place in a freezer for at least 5 hours or, preferably, overnight.
After the ice-cream has set, remove the foil, and submerge the mold into hot water for a few seconds. Remove the ice cream from the mold and store it in a freezer bag in the freezer until serving, or serve immediately.
Enjoy!
Caloric value:
|
43 kcal
|
Proteins:
|
1 g
|
Fats:
|
0 g
|
Carbohydrates (Sugars):
|
10 g (5 g)
|
Fiber:
|
2 g
|
High in vitamins A, C, E, B, and potassium, iron and calcium.
|