Infused Olive Oil = Aromatizirano maslinovo ulje
(Scroll down for recipe in English)
Ljetu se, nažalost, bliži kraj, no ono što možemo učiniti kako bi se ljetni mirisi širili kuhinjom što dulje jest njihovo buteljiranje u obliku aromatiziranog maslinovog ulja.
Čili papričice, malo češnjaka i bosiljka te ekstra djevičansko maslinovo ulje je sve što vam treba za ovaj jednostavni recept čiji je rezultat fino (i jako dekorativno) ulje koje će odlično upotpuniti razna kuhana jela i svježe salate, a pogotovo ona iz mediteranske kuharice. Slobodno dodajte i druge začine koje imate pri ruci, poput grančice svježeg ružmarina, sušenog origana ili peršina.
Recept
400 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja*
4-5 suhih čili papričica
2 režnja češnjaka
nekoliko listova svježeg bosiljka
*Preporuča se korištenje ulja neutralnog okusa (ne mlado, mutno i jako gorko).
Maslinovo ulje uliti u čistu, suhu staklenu bocu te ubaciti svježi češnjak narezan na listiće, zamotane listove opranog i dobro osušenog svježeg bosiljka te čili papričice (za ljuće ulje zarezati papričice prije ubacivanja). Ovako napravljeno ulje držati u hladnjaku i potrošiti u roku od tjedan dana.
U slast!
Hranjive vrijednosti odgovaraju onima odabranog maslinovog ulja.
Infused Olive Oil
Capture summer flavors in form of chilli, basil and garlic infused olive oil.Recipe
400 ml Extra Virgin Olive Oil*
4-5 dry chilli peppers
2 cloves of garlic
a few leaves of fresh basil
*It is recommended to use neutral tasting oils (not very bitter).
Pour olive oil into a clean, dry glass bottle and add fresh thinly sliced garlic, leaves of washed and well-dried fresh basil and chili peppers (for hotter oil score peppers before adding). Store in the refrigerator and use it all up within a week.
Enjoy!
Nutritional values match those of the selected olive oil.