Caramelised Peach Glutenfree Crepes = Bezglutenske palačinke s karameliziranim breskvama
Palačinke od bezglutenskog brašna sa nadjevom od kokosa i čokolade i sočnim karameliziranim breskvama - bez glutena, bez šećera i bez umjetnih aroma. Može li bolje? Breskve su karamelizirane vlastitim šećerima i onim koji se nalazi u soku od limuna. Tako pripremljene, možete ih čuvati u hladnjaku nekoliko dana i njima upotpuniti zobenu kašu, smoothie, puding ili nadjenuti tortu.
Karamelizacija je odličan način za spašavanje zrelih, na mjestima prezrelih bresaka jer su upravo takve savršene za karamelizaciju zbog većeg sadržaja šećera. Dolje opisani postupak možete primijeniti i na drugo "umorno" voće, poput banana, marelica ili jabuka.
Recept
za 2 osobe
2 jaja
100 g bezglutenske mješavine brašna
1 čžl cimeta
voda
2 zrele breskve
2 žl kokosovog ulja
sok 1/2 limuna
2 žl ruma
1 čžl cimeta
prstohvat sjemenki vanilije
4 žl kokosovog brašna
4 žl čokoladnog preljeva bez šećera*
*Kako napraviti najfiniji čokoladni preljev bez grama šećera, glutena i umjetnih aroma pogledajte ovdje.
Za smjesu za palačinke pjenjačom istući jaja, dodati im cimet, brašno i vodu do željene konzistencije. Ostaviti u hladnjaku da odstoji za vrijeme pripreme ostalih komponenti.
Breskve oprati i narezati na kriške (nije ih potrebno guliti jer će im kožica otpasti tijekom pirjanja pa ju je lako naknadno ukloniti). Pirjati nekoliko minuta na kokosovom ulju na laganoj vatri. Dodati im sok limuna, sjemenke vanilije i cimet. Kada postanu ljepljive, breskve podliti s malo ruma i pirjati dok alkohol ne ispari. Skloniti s vatre i pustiti da se ohladi.
Za punjenje i preljev pomiješati kokosovo brašno s čokoladnim preljevom.
Smjesu za palačinke peći u tankom sloju na zagrijanoj teflonskoj tavi namašćenoj s malo kokosova ulja. Okrenuti palačinku kada joj se rubovi počnu odljepljivati od tave.
Ispečene palačinke nadjenuti čokoladnim preljevom i dekorirati karameliziranim breskvama.
U slast!
Kalorijska vrijednost:
|
600 kcal
|
Proteini:
|
13 g
|
Masti:
|
40 g
|
Ugljikohidrati (Šećeri):
|
55 g (4 g)
|
Dijetalna vlakna:
|
3 g
|
Bogato vitaminom A, kalcijem i željezom.
|
Caramelised Peach Gluten-free Crepes
Gluten-free pancakes filled with coconut-chocolate filling and juicy caramelised ripe peaches, with no sugar and no artificial flavors. It doesn't get much better than that. Peaches are caramelised with their own, natural occuring sugars and those in lemon juice. You can store them in the fridge for a couple of days and use them in oatmeal, smoothies, for decoration or cakes. The below explained method is applicable on other ripe fruit such as bananas, apricots or apples as well.
Recipe
seves 2
2 eggs
100 g gluten-free flour
1 tsp cinnamon
water
2 ripe peaches
2 tsp coconut oil
juice of 1/2 lemon
2 sp rum
1 tsp cinnamon
a pinch of vanilla seeds
4 sp desicated coconut
4 sp sugar-free chocolate fudge*
*To see how I make mine sugar, gluten and artificial flavor-free chocolate fudge click here.
For the pancake better whisk the eggs and then add cinnamon, flour and enough water to achieve a thin, yet viscose consistency. Let rest in fridge.
Wash peaches and slice them (there is no need to peel them). Saute them in coconut oil on low heat. Add lemon ljuice, vanilla seeds and cinnamon. When sticky, add in rum and saute until alcohol evaporates. Set aside and leve to cool.
For the filling, mix chocolate fudge with coconut flour.
Grease a hot non-stick pan with some coconut oil. Pour just enough pancake batter on it to cover it completely and cook on one side until edges start to bend away from the pan, then turn to cook through.
Fill pancakes with chocolate filling and decorate with caramelised peaches.
Enjoy!
Caloric value:
|
600 kcal
|
Proteins:
|
13 g
|
Fats:
|
40 g
|
Carbohydrates (Sugars):
|
55 g (4 g)
|
Fiber:
|
3 g
|
High in vitamin A, calcium and iron.
|