Carob Brownies = Kolač od rogača



(Scroll down for recipe in English)

Jeste li ikad probali kolač od rogača? Rogač je stablo čiji je plod mahuna prirodno slatkog okusa koji neodoljivo podsjeća na čokoladu, a tradicionalno raste na našim prostorima. Osim pristupačnosti i iznimno povoljne cijene u odnosu na sirovi, nezaslađeni kakao, rogač je nutritivno vrlo kvalitetna namirnica koja obiluje kalcijem, kalijem, bakrom te vitaminom E, pomaže probavi, a čak i snižava loš kolesterol i šećer u krvi zbog visokog udjela složenih ugljikohidrata. 

Ovaj sočni, mirisni kolač od rogača s čokoladnim preljevom ne sadrži šećer, gluten, mlijeko i mliječne proizvode kao ni orašaste plodove.


Recept 

za 2 osobe

Kolač:
50 g mljevenog rogača (što sitnije mljeven, to bolje)
1 čžl kakaa 
1 žl mljevenog zlatnog lana
1/2 čžl praška za pecivo
2 žl kokosovog ulja
1 jaje
Myprotein Flavdrops vanilija (ili ekstrakt vanilije i sladilo po želji)
malo vode

Preljev:
1 žl kakaa
2 žl kokosovog ulja
Myprotein Flavdrops vanilija (ili ekstrakt vanilije i sladilo po želji)

Za kolač, u jednoj zdjelici pomiješati sve suhe sastojke, a u drugoj sve mokre. Sugim sastojcima dodati mokre i prebaciti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 °C 10-15 min (nakon 10 min testirajte zabadanjem noža u sredinu - ako izađe čist, kolač je gotov). 


Za preljev, pomiješati kakao s kokosovim uljem i nekoliko kapi ekstrakta vanilije te zasladiti po želji.



Kolač preliti čokoladnim preljevom i dekorirati po želji. S bogatim okusom rogača i čokolade odlično se slažu kiselo-slatke bobice poput ribizla ili malina.

U slast!

Kalorijska vrijednost: 
220 kcal

Proteini: 
7 g

Masti: 
25 g

Ugljikohidrati (Šećeri):
18 g (5 g)

Dijetalna vlakna: 
11 g

Bogato vitaminom E, kalijem, kalcijem i bakrom.



Carob Brownies

Have you ever tried carob cake? Carob is a mediterranean tree with a fruit in form of a sweet chocolate tasting pod. It is nutritionally dense being a great source of calcium, potassium, copper, vitamin E. It aids digestion and even lowers bad colesterol and blood sugar because it consists of 80% complex carbs.

These juicy, fragrant brownies are sugar, gluten, dairy and nut-free. 

Recipe 

Serves 2

Brownies:
50 g ground carob (the finer, the better)
1 tspcacao powder
1 sp ground golden flaxseed
1/2 tsp baking powder
2 sp coconut oil, melted
1 egg
Myprotein Vanilla Flavdrops (or vanilla extract and sweetener of choice)
water

Fudge:
1 sp cacao powder
2 sp coconut oil, melted
Myprotein Vanilla Flavdrops (or vanilla extract and sweetener of choice)

For the brownies, in one bowl mix all dry ingredients and in other all wet ingredients. Add wet ingredients to the dry ingredients, mix well and transfer into a lined baking tin. Bake i a preheated oven at 200 °C for 10-15 min (or until the center is cooked through).

For the fudge, mix all of the ingredients (add sweetener and vanilla extract to taste). 

Cover the finished cake with fudge and decorate as desired. These carob and chocolate brownies go well with sweet and sour berries such as currant or raspberries. 

Enjoy!

Caloric value: 
220 kcal

Proteins: 
7 g

Fats: 
25 g

Carbohydrates (Sugars):
18 g (5 g)

Fiber: 
11 g

High in vitamin E, potassium, calcium and copper.


Facebook

Instagram

Popularni postovi